Leliebladeren

Leliebladeren

Al eerder heb ik eens een blogberichtje gemaakt over leliebladeren. Ze blijven mij intrigeren. Soms mooi in tegenlicht of in zwart wit en een andere keer meer om de abstractie van rietstengels en bladeren.
Nu de zomer op z'n eind loopt, verkleuren ook de leliebladeren. Fraaie herfstkleuren zijn er dan zichtbaar en het vergaan van het blad geeft mooie structuren.
In De Weerribben weet ik een plekje waar je deze bladeren goed kunt fotograferen. In deze tijd van het jaar kun je er terecht met prachtig diffuus licht en dan vind ik het heerlijk om daar weer eens naar toe te gaan om te fotograferen.

Deze foto heb ik gemaakt met dubbele belichting uit mijn camera. De eerste foto normaal belicht van 105mm afstand en de tweede foto van dichterbij en onderbelicht. Mijn toestel voegt beide foto's samen tot één beeld. Erg leuk om hiermee te experimenteren, je hebt wel een idee hoe je dit het beste kan doen maar het uiteindelijke resultaat blijft spannend.

In de bewerking heb ik de verzadiging wat opgeschroefd, belichting bijgewerkt en ook wat textuur toegevoegd. Het resultaat vond ik mooi, maar ik ga wel weer terug naar het kanaal om met deze ervaringen weer nieuwe foto's te maken. Ik houd jullie op de hoogte als er een vervolg komt...


 

Juni foto 2017

TexelTexel

Nu eens een hele andere foto van het strand van Texel. Hier is het vertrekpunt van de boot van Texel naar Vlieland te zien. Vele malen heb ik hier gestaan met m'n camera en heb geprobeerd om die mooie aanlegsteiger met z'n palen in beeld te brengen.

Deze ochtend was ik op pad gegaan met de Helioslens om schelpjes te fotograferen in tegenlicht, maar door het zwaarbewolkte weer bracht dat mij niet wat ik in gedachten had. Dus dan overschakelen naar iets anders en weer ging ik richting de aanlegsteiger. Er kwamen mensen aan...zou ik daar wat mee kunnen? Nu maar eens m'n creativiteit inzetten en door meervoudige belichting te gebruiken van m'n camera, kwam er een interessant beeld naar voren. Thuis heb ik de foto uitgesneden en verder nabewerkt.

Ik ben blij met het eindresultaat!


 

Mei foto 2017

MuursterretjeMuursterretje

 

 

 

 

 

Een oude analoge lens op een digitale camera, kan dat? Jazeker kan dat en het geeft ook nog een bijzonder effect. Deze foto is gemaakt met zo'n oud Russisch lensje de "Helios 44M". Spannend om op zoek te gaan op internet naar zo'n oude lens en wat gaat het dan brengen...?

Oude objectieven hebben vaak ook ieder een eigen karakter. Het speciale van de Helios lens zit eigenlijk in een fout van de optische constructie. Deze lens is een kopie van de Carl Zeiss Biotar. De fout zorgt ervoor dat de onscherpte (bokeh) in de foto draaiend lijkt te zijn. Zo heeft ieder merk en zelfs ieder type iets aparts.

Heel bijzonder om hiermee eens mee aan de slag te gaan. De instellingen zijn allemaal handmatig, dus ook het scherpstellen. Dat kost heel veel oefening en heel veel proberen.
Deze foto heb ik met de Helios en twee tussenringen gemaakt.

 

 

  

Copyright © 2017 Nel Talen. Alle rechten voorbehouden.