Porseleinzwam

Porseleinzwam Porseleinzwam

Je hebt zeker veel bewerkt aan deze foto?

Deze vraag krijg ik best vaak en als ik even wat doorvraag snappen mensen niet hoe ik aan die mooie achtergronden kom. Hoe doe je dat?
Ik fotografeer met een full frame camera, die heeft een grote sensor en kan dus meer informatie opslaan. Verder fotografeer ik graag met een open diafragma, dus weinig scherptediepte. Door op gelijke hoogte te komen met je onderwerp ontstaan dan mooie en vaak rustige achtergronden.

Bij deze foto heb ik het kleine struikje en het boompje gebruikt om iets meer van de omgeving te laten zien. Hier is het porseleinzwammetje in de voorgrond geplaatst en de vegetatie in de achtergrond. Door nu met een diafragma van F2.8 te fotograferen en te liggen op de grond is het paddenstoeltje scherp en de rest vaag.
De lichtcircels in de achtergrond is licht dat verderweg door de bomen komt.

Canon 5D Mark III
Macrolens 100mm
Diafragma: F2.8
Sluitertijd: 1/160 sec
Iso: 400
Belichting: -1
Foto is gemaakt uit de hand.

 

 

 Leliebladeren

Leliebladeren

Al eerder heb ik eens een blogberichtje gemaakt over leliebladeren. Ze blijven mij intrigeren. Soms mooi in tegenlicht of in zwart wit en een andere keer meer om de abstractie van rietstengels en bladeren.
Nu de zomer op z'n eind loopt, verkleuren ook de leliebladeren. Fraaie herfstkleuren zijn er dan zichtbaar en het vergaan van het blad geeft mooie structuren.
In De Weerribben weet ik een plekje waar je deze bladeren goed kunt fotograferen. In deze tijd van het jaar kun je er terecht met prachtig diffuus licht en dan vind ik het heerlijk om daar weer eens naar toe te gaan om te fotograferen.

Deze foto heb ik gemaakt met dubbele belichting uit mijn camera. De eerste foto normaal belicht van 105mm afstand en de tweede foto van dichterbij en onderbelicht. Mijn toestel voegt beide foto's samen tot één beeld. Erg leuk om hiermee te experimenteren, je hebt wel een idee hoe je dit het beste kan doen maar het uiteindelijke resultaat blijft spannend.

In de bewerking heb ik de verzadiging wat opgeschroefd, belichting bijgewerkt en ook wat textuur toegevoegd. Het resultaat vond ik mooi, maar ik ga wel weer terug naar het kanaal om met deze ervaringen weer nieuwe foto's te maken. Ik houd jullie op de hoogte als er een vervolg komt...


 

Juni foto 2017

TexelTexel

Nu eens een hele andere foto van het strand van Texel. Hier is het vertrekpunt van de boot van Texel naar Vlieland te zien. Vele malen heb ik hier gestaan met m'n camera en heb geprobeerd om die mooie aanlegsteiger met z'n palen in beeld te brengen.

Deze ochtend was ik op pad gegaan met de Helioslens om schelpjes te fotograferen in tegenlicht, maar door het zwaarbewolkte weer bracht dat mij niet wat ik in gedachten had. Dus dan overschakelen naar iets anders en weer ging ik richting de aanlegsteiger. Er kwamen mensen aan...zou ik daar wat mee kunnen? Nu maar eens m'n creativiteit inzetten en door meervoudige belichting te gebruiken van m'n camera, kwam er een interessant beeld naar voren. Thuis heb ik de foto uitgesneden en verder nabewerkt.

Ik ben blij met het eindresultaat!


 

Copyright © 2017 Nel Talen. Alle rechten voorbehouden.