Foto van de maand

Juni foto 2017

TexelTexel

Nu eens een hele andere foto van het strand van Texel. Hier is het vertrekpunt van de boot van Texel naar Vlieland te zien. Vele malen heb ik hier gestaan met m'n camera en heb geprobeerd om die mooie aanlegsteiger met z'n palen in beeld te brengen.

Deze ochtend was ik op pad gegaan met de Helioslens om schelpjes te fotograferen in tegenlicht, maar door het zwaarbewolkte weer bracht dat mij niet wat ik in gedachten had. Dus dan overschakelen naar iets anders en weer ging ik richting de aanlegsteiger. Er kwamen mensen aan...zou ik daar wat mee kunnen? Nu maar eens m'n creativiteit inzetten en door meervoudige belichting te gebruiken van m'n camera, kwam er een interessant beeld naar voren. Thuis heb ik de foto uitgesneden en verder nabewerkt.

Ik ben blij met het eindresultaat!


 

Mei foto 2017

MuursterretjeMuursterretje

 

 

 

 

 

Een oude analoge lens op een digitale camera, kan dat? Jazeker kan dat en het geeft ook nog een bijzonder effect. Deze foto is gemaakt met zo'n oud Russisch lensje de "Helios 44M". Spannend om op zoek te gaan op internet naar zo'n oude lens en wat gaat het dan brengen...?

Oude objectieven hebben vaak ook ieder een eigen karakter. Het speciale van de Helios lens zit eigenlijk in een fout van de optische constructie. Deze lens is een kopie van de Carl Zeiss Biotar. De fout zorgt ervoor dat de onscherpte (bokeh) in de foto draaiend lijkt te zijn. Zo heeft ieder merk en zelfs ieder type iets aparts.

Heel bijzonder om hiermee eens mee aan de slag te gaan. De instellingen zijn allemaal handmatig, dus ook het scherpstellen. Dat kost heel veel oefening en heel veel proberen.
Deze foto heb ik met de Helios en twee tussenringen gemaakt.

 

 

  

April foto 2017

HeikikkerHeikikker

 

 

 

 

 

Zo half maart ga ik graag weer op zoek naar de heikikker. Een gewone bruine kikker, maar in de paartijd zo rond eind maart, kleurt het mannetje prachtig blauw ( smurfenblauw). Hoe blauwer de kikker wordt, hoe aantrekkelijker het vrouwtje hem vindt. Je moet wel snel zijn want het blauw kleuren duurt maar een paar dagen.

Volledig uitgedost met fotospullen en in een regenpak, want bij de vennetjes is het drassig en nat, ga ik op pad. Je kunt de kikkers al op afstand horen, ze maken een bubbelend ploppend geluid. Heel voorzichtig benaderen, de kikkers zijn erg schuw en duiken zo weer onder. Het kan dan weer lang duren voordat ze zich weer laten zien.

Vele uren heb ik zo doorgebracht, plat op de buik, om deze kikkers te fotograferen. Een hele bijzondere ervaring die ik met dit filmpje met jullie wil delen. Veel kijkplezier!

 

 

 

  

Copyright © 2017 Nel Talen. Alle rechten voorbehouden.