Foto van de maand

Mei foto 2017

MuursterretjeMuursterretje

 

 

 

 

 

Een oude analoge lens op een digitale camera, kan dat? Jazeker kan dat en het geeft ook nog een bijzonder effect. Deze foto is gemaakt met zo'n oud Russisch lensje de "Helios 44M". Spannend om op zoek te gaan op internet naar zo'n oude lens en wat gaat het dan brengen...?

Oude objectieven hebben vaak ook ieder een eigen karakter. Het speciale van de Helios lens zit eigenlijk in een fout van de optische constructie. Deze lens is een kopie van de Carl Zeiss Biotar. De fout zorgt ervoor dat de onscherpte (bokeh) in de foto draaiend lijkt te zijn. Zo heeft ieder merk en zelfs ieder type iets aparts.

Heel bijzonder om hiermee eens mee aan de slag te gaan. De instellingen zijn allemaal handmatig, dus ook het scherpstellen. Dat kost heel veel oefening en heel veel proberen.
Deze foto heb ik met de Helios en twee tussenringen gemaakt.

 

 

  

April foto 2017

HeikikkerHeikikker

 

 

 

 

 

Zo half maart ga ik graag weer op zoek naar de heikikker. Een gewone bruine kikker, maar in de paartijd zo rond eind maart, kleurt het mannetje prachtig blauw ( smurfenblauw). Hoe blauwer de kikker wordt, hoe aantrekkelijker het vrouwtje hem vindt. Je moet wel snel zijn want het blauw kleuren duurt maar een paar dagen.

Volledig uitgedost met fotospullen en in een regenpak, want bij de vennetjes is het drassig en nat, ga ik op pad. Je kunt de kikkers al op afstand horen, ze maken een bubbelend ploppend geluid. Heel voorzichtig benaderen, de kikkers zijn erg schuw en duiken zo weer onder. Het kan dan weer lang duren voordat ze zich weer laten zien.

Vele uren heb ik zo doorgebracht, plat op de buik, om deze kikkers te fotograferen. Een hele bijzondere ervaring die ik met dit filmpje met jullie wil delen. Veel kijkplezier!

 

 

 

  

Maart foto 2017

BosanemoonBosanemoon

 

 

 

 

 

Heerlijk de winter is voorbij en dan gaat het macroseizoen weer van start. De eerste lentebloeiers hebben zich al aangediend en dan begint het voor mij ook weer te kriebelen. De bosanemoon vind ik een bijzonder fraai bloemetje, klein, sierlijk en elegant. Het plantje is zo fotogeniek dat menig natuurfotograaf er voor op de knieën gaat. Zo vaak en veel gefotografeerd dat het haast niet meer mogelijk is om er een originele foto van te maken. Wat ik wilde proberen was een dromerige, softe sfeer in de foto. En dat lijkt gelukt met een dubbele belichting uit de camera. Dat houdt in: één foto scherp en daaroverheen een foto helemaal out of focus. Ik ben blij met dit resultaat.

Macrolens 100 mm
ISO 100
F 2.8
Multiple exposure twee foto's
Belichting: geen aanpassing

  

Copyright © 2017 Nel Talen. Alle rechten voorbehouden.