September foto 2016

ZeewierZeewier

Wandelend langs het strand kom je vaak zeewier tegen, vooral tijdens afgaand water. Eigenlijk loop je er zo aan voorbij...
De bijzondere vormen trokken m'n aandacht, dit is leuk voor een zwart wit foto was mijn gedachte.

Lang niet alle onderwerpen zijn even geschikt voor zwart-wit fotografie en het is niet altijd even makkelijk om tijdens het fotograferen in zwart-wit te denken. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Onderwerpen met een groot contrast zullen bijvoorbeeld geschikter zijn door de variaties in helderheid. Het juiste licht is hierbij belangrijk; zo kan licht dat van opzij komt texturen goed uit laten komen of licht dat vanuit één richting komt voor grote verschillen in licht en schaduw zorgen.
Bijzondere vormen en patronen doen het vaak ook goed in zwart-wit. Kleur kan hierbij afleiden, de foto wordt met kleur te complex om de structuur goed te kunnen zien. In een zwart-wit opname vallen patronen hierdoor beter op.

Het mooiste zwart-wit resultaat bereik je wanneer je zelf de omzetting van kleur naar zwart-wit uitvoert en dit niet door je camera laat doen. Door in RAW te fotograferen kun je met een bewerkingsprogramma alle kanten op. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van NIK software, Silver Efex Pro.

Canon 5D mark III
Zoomlens 24-105 mm
ISO 200
F 7.1
1/200 sec. uit de hand.
Belichting: + 1/3

  

Copyright © 2017 Nel Talen. Alle rechten voorbehouden.