Berglandschap
Bergen dichtbij huis?

Hoe kun je een foto maken dichtbij huis, terwijl je in eerste instantie denkt aan een beeld uit een wintersportland? Dat kan doordat je iets anders naar je foto gaat kijken en dan gaat spelen met de compositie.

 

 

Een foto kijkt prettig als er een goede compositie zit in het beeld. Wij lezen van links naar rechts, maar er zijn ook mensen die dat andersom doen. Dat heeft invloed op onze kijkrichting, dus ook op de manier hoe wij naar een foto kijken. Ook een onderwerp in beeld plaatsen heeft effect op hoe wij een foto beleven. Daarom is het goed om stil te staan bij compositie, maar ook bij het uitsnijden van een foto.

De volgende voorbeelden laten zien wat ik bedoel.

 

Sneeuwlandschap

Dit is de originele foto van een vennetje met winterse omstandigheden. Ik heb hier gebruik gemaakt van ICM (Intentional Camera Movement) Ik vind hier het beeld nog niet rustig genoeg voor een winterse indruk, daarom heb ik de foto uitgesneden

 

  Sneeuwlandschap

Nu wordt al beter zichtbaar wat ik wil laten zien. Een vennetje in de sneeuw met wat grassen in de voorgrond. De lucht en de bomen zijn uit het beeld verdwenen.

 

  Berglandschap

Maar ik kan ook iets anders doen met dit beeld, namelijk 180 graden draaien. En dan zien we dit. Ineens ervaren we een berglandschap. Hoe bijzonder is dat?

 

    Berglandschap

Gaan we terug naar de oorspronkelijke foto, samen met de lucht en de bomen, en gaan we deze dan weer 180 graden draaien dan zien we een berglandschap mét water op de voorgrond. Bijzonder om met één foto zo te kunnen spelen en uitsnijden dat het beeld verschillende verhalen kan gaan vertellen.

Ik vond het een leuke manier om eens anders tegen een foto’s aan te kijken en dit met jullie te delen.

 

 Terug naar blog >>