IJsbloemen
Een vleugje winter

Soms vraag ik mij wel eens af of we nog wel een echte winter krijgen. Een winters sfeertje heeft iets bijzonders, iets magisch. Het licht is anders, het geluid is anders en alles lijkt even stil te staan in zo'n witte wereld.

 

 

Maar helaas hier geen sneeuw of winterlandschap. Maar wel wat nachtvorst en daar word ik ook altijd blij van. Vroeg uit de veren en op zoek naar ijspatronen en structuren. Hier heb ik een aantal ochtenden mijn voorruit van de auto gefotografeerd. Steeds weer andere patronen, heel mooi. Ook op de motorkap en het dak ontstonden fraaie bloemen. Wat ik mij wel afvroeg is hoe het toch komt dat die patronen op de ruit kunnen ontstaan. Dus opzoek naar het antwoord.

Een stukje van het jeugdjournal gaf het antwoord:

Hoe ontstaat een ijsbloem?
We hebben nodig: een koude autoruit en vocht in de lucht. Als dat vocht in contact komt met de ruit, vriest dat vast rond bijvoorbeeld een stofdeeltje of misschien wel een krasje in de ruit . Op de ruit vormt zich dan een ijsbloem. Aan die ijsbloem groeit weer een volgende ijsbloem en daaraan weer een volgende en dan krijg je van de mooie structuren. De figuren worden dus ook steeds groter.

Dus niet te vaak je autoruiten schoonmaken of je auto wassen, zodat er wat stofjes e.d. achter blijven op de ruit. En laat dan de nachtvorst maar komen!

 

 

 

IJsbloemen

Canon EOS R
Zoomlens 24-105 mm
Sluitertijd 1/100 sec
Diafragma: F5

 

 

 IJssparren

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm

Sluitertijd: 1/80 sec
Diafragma: F7.1

 

 

 IJsstructuren

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
Sluitertijd: 1/320 sec
Diafragma: F8

 

 

  IJspatronen

 Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
Sluitertijd: 1/25 sec
Diafragma: F5

 

 

IJsveren

 Canon EOS R
Zoomlens 24-105 mm
Sluitertijd: 1/13 sec
Diafragma: F5

 

Terug naar blog >>