Rode klaver
Fotograferen met een Lightpad

De coronatijd geeft ook weer leuke mogelijkheden om anders bezig te zijn met natuurfotografie.
Omdat ik een aantal vragen van mensen kreeg hoe ik de volgende foto’s nu gemaakt heb, ga ik proberen om daar iets meer over te vertellen.

 

 

De volgende foto’s heb ik gemaakt op een Lightpad. Een Lightpad wordt meestal gebruikt om patronen over te tekenen. Het is een tablet met Ledverlichting en wordt ook wel gebruikt voor het overtrekken van tekeningen en kaarten maken. Het is ook heel leuk om ze in de fotografie te gebruiken. Je kunt zo bloemen, blaadjes, grassen etc. fotograferen met een witte achtergrond. De Lightpad is er in verschillende maten, soorten en prijsklassen. Vaak is het Led licht regelbaar met een traploze dimmer. Er is veel keus in Lightpads, maar ook veel kwaliteitsverschil.

Bij het maken van deze foto’s zet ik m’n Lightpad op maximale helderheid. Het is handig om een glasplaat rechtstreeks op de Lightpad te plaatsen. Zo kun je wat makkelijker je compositie wijzigen en je onderwerp roteren. Niet echt nodig, maar wel handig. Wat wel een echte aanrader is, maak gebruik van een pincet. Zelf heb ik er één van een postzegelverzamelaar. Ideaal om bloemen en grasjes goed mee te kunnen verplaatsen.

Met het fotograferen van je onderwerp zet je de camera behoorlijk op overbelichting, waardoor je een high key effect krijgt. Soms moet de ISO omhoog om voldoende licht te krijgen in je foto. Je kunt ook gebruik maken van extra verlichting om je onderwerp goed uit te laten komen. Zelf gebruik ik daar vaak natuurlijk licht voor en soms ook een extra ledlampje.

Nu kun je aan de slag!
Speel met verschillende diafragma’s, sluitertijden en composities. Zelf gebruik ik soms meervoudige belichting uit de camera en ook Photoshop. Het is leuk om hiermee te spelen en te experimenteren. De volgende foto’s heb ik op deze manier gemaakt en ik heb er veel plezier aan beleefd.

 

Rode klaver

Canon EOS R
Zoomlens 24-105 mm
1/30 sec @ F6.3
iso 200

 

 

 Pinksterbloem

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm

1/125 sec @ F4
iso 200

 

 

 Jong riet

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
1/125 sec @ F4
iso 200

 

 

  Viooltjes

 Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
1/200 sec @ F4
iso 200

 

 

Boterbloemen

 Canon EOS R
Zoomlens 70-200 mm
1/60 sec @ F6.3
iso 200

 

Terug naar blog >>