Klaproos
Symbolische bloemen

De klaprozen bloeien uitbundig langs de kant van de weg en de weilanden. Mooi om ze te fotograferen, maar ook leuk om de symbolische betekenis te weten van deze bloemen.

 

 

De klaproos zie je in de zomerperiode veel in het wilde gras langs de kant van de weg of in de weilanden. De bloemen zien er dan wel teer uit, maar het zijn echte doorzetters en ze hebben een symbolische betekenis.

De klaproos als symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren. De massale groei van klaprozen op slagvelden heeft alles te maken met de verwoesting van die velden. Door de vele granaten worden de akkers omgewoeld. Een klaproos is een pioniersplant, wat wil zeggen dat ze als eerste op een pas omgewoelde of vervuilde, schrale grond zal groeien waar andere planten het moeilijker zullen hebben. Wanneer een veld wordt omgewroet, door een boer of een granaat, zullen de zaden die al jaren in de grond zitten naar bovenkomen met als resultaat één mooie grote klaprozengloed.

De bloem blijft dus een mooi symbool voor de kracht en schoonheid die kan groeien uit complete verwoesting.

De kleur rood van de klaproos verwijst naar het bloed van de doden, de zwarte kern naar dood en rouw. In het hart van de bloem is tenslotte een kruisvorm te herkennen, gezien als het christelijk symbool voor lijden.

Ik blijf het een uitdaging vinden om elk jaar de klaprozen te zoeken en te fotograferen. Hier zie je een aantal voorbeelden hoe je deze opvallende bloemen in beeld zou kunnen brengen. Heel traditioneel schuin tegen een talud, of met meervoudige belichting soms gecombineerd met ICM (Intentional Camera Movement) Foto’s zijn nabewerkt in Photoshop.

  

Klaproos

Canon EOS R
Zoomlens 70-200 mm
Sluitertijd 1/1600 sec
Diafragma: F2.8
Meervoudige belichting en ICM

 

 

 Klaproos

Canon EOS R
Zoomlens 70-200 mm

Sluitertijd: 1/500 sec
Diafragma: F2.8
Traditioneel gefotografeerd

 

 

 Klaproos

Canon EOS R
Zoomlens 70-200mm
Sluitertijd: 1/60 sec
Diafragma: F14
ISO 1600

 

 

  Klaproos

 Canon EOS R
Zoomlens 70-200 mm
Sluitertijd: 1/1000 sec
Diafragma: F2.8
ISO 200

 

 

Klaproos

 Canon EOS R
Zoomlens 70-200mm
Sluitertijd: 1/6 sec
Diafragma: F32
ISO 200

 

Terug naar blog >>