Lichtspel
Waterloopbos

Het Waterloopsbos, aan de rand van de Noordoostpolder, laat een bijzonder kunstwerk zien in een stuk aangeplant bos.
Een bezoekje meer dan waard!

 

 

Aan de rand van de Noordoostpolder, in een aangeplant bos, zijn in de jaren vijftig en zestig ingenieurs werkzaam geweest van het Waterloopkundig Laboratorium. Zij hebben destijds schaalmodellen gebouwd om projecten voor sluizen, dammen en dijken te testen. In dit bijzondere stukje bos komen natuur, kunst en techniek samen in het zogenaamde Waterloopbos, nu eigenaar van Natuurmonumenten. Een van de grootste schaalmodellen, de Deltagoot, werd tussen 1978 en 1980 gebouwd. De Deltagoot is een enorme betonnen bak van 240 meter lang, 5 meter breed en 7 meter diep. Deze afmetingen waren van belang omdat de Deltagoot gebruikt werd om de Oosterscheldekering te testen.

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk. De betonnen bak is nu doorbroken. De panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Zo is er een heel bijzonder kunstwerk ontstaan. Het is de bedoeling dat de hellende betonplaten in de loop der tijd, onder invloed van weer en wind, overwoekerd worden door mossen. Zo wordt de Deltagoot langzaamaan steeds groener. Het sluit aan bij het karakter van het Waterloopbos, dat achteruit gaat wat betreft de schaalmodellen, maar vooruit op het gebied van natuur.

Al jaren kom ik in het Waterloopbos en nog steeds vind ik het een bijzondere belevenis om door dit kunstwerk te lopen. De grote betonnen platen, waar het licht vrij spel heeft, samen met de spiegelingen in het water maakt het haast een magische ervaring. Dit nodigt uit om abstract te fotograferen. Hierbij een impressie van dit mooie kunstwerk "Deltawerk"

 

 

Lichtspel

Canon EOS R
Zoomlens 70-200 mm
Foto is gemaakt met meervoudige belichting.
Titel: Lichtspel

 

 

 Late zonlicht

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm

Foto is gemaakt met meervoudige belichting.
Titel: Het late zonlicht

 

 

 Doorkijk

Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
Foto is gemaakt met meervoudige belichting.
Titel: Doorkijkje

 

 

  Lijnenspel

 Canon EOS R
Zoomlens 24-105mm
Dit beeld is in Photoshop zo bewerkt.
Titel: Lijnenspel

 

 

Vormen en licht

 Canon EOS R
Zoomlens 24-105 mm
Foto is gemaakt met meervoudige belichting.
Titel: Vormen en licht

 

Terug naar blog >>